Direct naar (in deze pagina):inhoud, zoeken of menu.

U bevindt zich op: Home Wat zijn additieven?

Wat zijn additieven?

Additieven zijn toegevoegde stoffen aan je sigaret om ze lekkerder te laten smaken, lekkerder te laten ruiken, de rook milder voor je keel te maken en om de tabak vochtig te houden.

Tabak wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de tabaksplant. In een fabriek worden deze bladeren fijngesneden. Vervolgens voegen fabrikanten additieven toe aan de tabak. Voorbeelden van additieven zijn: glycerine, suikers, cellulose, drop, cacao, menthol, pruimensap en vanille.

Op deze pagina

Het RIVM doet onderzoek naar de samenstelling van sigaretten. Ze gebruiken een apparaat waarmee sigarettenrook kan worden geanalyseerd.

Apparaat waarmee de sigarettenrook kan worden geanalyseerd

Wat voegen fabrikanten toe?

Fabrikanten voegen additieven aan tabak toe, bijvoorbeeld om sigaretten lekkerder te maken. Zo wordt het makkelijker voor jongeren om te beginnen met roken. Sommige additieven zorgen ervoor dat je sneller verslaafd raakt aan roken. Het wordt moeilijker om weer te stoppen met roken.

Verbeteren van smaak en geur

Fabrikanten voegen additieven aan tabak toe om:

  • Sigaretten een bepaalde smaak te geven
  • De geur van de rook te verbeteren
  • Om de rook milder voor je keel te maken
  • Om de tabak vochtig te houden

Een lekkere smaak

Additieven verbeteren de smaak en geur van sigaretten. De sigaret wordt zo een lekkerder product. Dit maakt het makkelijker voor niet-rokers om te beginnen met roken. Fabrikanten kunnen door additieven een eigen smaak geven aan hun merk sigaretten. Dit maakt hun sigaret verschillend van de sigaret van de concurrent. Rokers blijven trouw aan dat merk omdat ze de sigaretten lekker vinden. Hierdoor verkopen de fabrikanten meer sigaretten.

Roken is slecht voor je gezondheid

De additieven hebben een verschillend effect op je gezondheid. Sommige additieven, zoals glycerol, zijn slecht voor je keel. Andere tabaksadditieven lijken onschuldig. Suiker is bijvoorbeeld niet giftig. Maar dit verandert als je de sigaret aansteekt. Door suiker te verbranden, ontstaan giftige stoffen. Stoffen waarvan je zelfs kanker kunt krijgen. Dit geldt niet alleen voor suiker, maar ook voor andere additieven, zoals guargom.

Roken is zeer verslavend

Sommige additieven zorgen ervoor dat je sneller verslaafd raakt aan roken. Bijvoorbeeld suiker, pruimensap, cacao en zoethout. Dat komt doordat deze additieven verbranden als je een sigaret rookt. Door het verbranden ontstaat de stof aceetaldehyde. Door deze stof raak je sneller verslaafd. Als je eenmaal verslaafd bent dan is het moeilijker om te stoppen met roken.

Service